• Fri frakt över 249 kr - JUST NU: Handla över 350kr få en Supersalt Dosa på köpet!
Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer



Ett lyckligare liv -utan skuld.

Vi har pratat med kostrådgivaren och inspiratören Ida Björnsund - @guiltfree_living om att leva utan ångest, skuld och orimliga krav! Läs om hennes otroliga resa från 45 kilo och psykisk ohälsa till att idag njuta fullt ut av livet som hon nu valt att leva på sitt sätt!


Så skapar du hälsosamma vanor.

Hej Ida! 

Du är en stor inspiration för många när det kommer till kost och träning. För de som inte hört talas om dig, kan du berätta lite kort om dig själv, vad du gör och vad som driver dig?

- Jag är 30 år fyllda, utbildad fysioterapeut, men är över det personalvetare, kostrådgivare och har pluggat två år juridik. Jag bor med min sambo och arbetar som fysioterapeut, men även coach och inspiratör genom min Instagram. 

Jag älskar att resa, stå och pyssla i köket, ta långa promenader och har träningen som min terapiform. Från att ha vägt 45kg och halvt klappat ihop mentalt, till att nu jobba som fysioterapeut och coach där jag får hjälpa personer som bland annat var i den sisten jag var i för fem - tio år sedan så drivs jag av att få hjälpa människor till att bli den bästa versionen av sig själva och börja NJUTA av livet, inte bara att leva det! 

Många glömmer vad livet faktiskt går ut på, och tar det allt för seriöst, när det hela egentligen bara kokar ner till att bli så lycklig det går och njuta till max- och det får man varken genom materiella ting eller en rippad kropp. Lycka och njutning är något som sitter djupare än så! 

När jag var nära att ge upp kände jag att jag ville dö, men jag insåg också att det vore dumt om jag inte testat att verkligen våga leva först, och gå emot min ångest och press som ständigt tryckte ner mig och bara fick mig att må sämre. Och, så står jag här idag, 25 kg tyngre, med en sambo som jag ska gifta mig med nästa sommar och mycket mindre bekymmer än när jag gjorde allt för att uppnå mina ”ideal” som hjärnan hade bestämt.


"Från att ha vägt 45kg och halvt klappat ihop mentalt"

"Till att stå här idag, 25 kg tyngre, med mycket mindre bekymmer än när jag gjorde allt för att uppnå mina ”ideal” som hjärnan hade bestämt."

På Instagram går du under namnet @Guiltfree_Living. Vad betyder Guilt Free Living för dig, och hur implementerar du detta i ditt dagliga liv?

- För mig betyder det just att leva på det sägt man mår bra av, äta det man mår bra av - UTAN ångest. Det betyder inte att frossa i pizza och ligga på soffan resten av livet - för det mår ingen bra av. För de flesta och för mig betyder det att träna när kroppen orkar, röra på sig de flesta dagar, men också kunna ligga på soffan när kroppen behöver, utan ångest. Det betyder även att äta mat som kroppen mår bra av, men då och då äta något som gör mest gott för själen, utan ångest. Får man ångest av att vila eller äta något som är gott för själen tar det ut nyttan. Stress över mat/träning är mycket mer ohälsosamt för kroppen än sockret i den där bullen eller att slippa att ta sig utanför huset en dag när man är riktigt trött! 

Precis så försöker jag leva också, att ha en bra struktur och rutin för mat och träning, men låter varken träning eller maten vara mitt liv utan en del av livet.

Vad brinner du mest för när det kommer till att äta en socker- och glutenfri kost? 🌱

- Att alla ska göra det de mår bäst av. Jag har ätit socker och glutenfritt i många många år, så mina nära tar det för givet. Det som gör mig frustrerad är när man hör människor som blir ifrågasatta för att de inte äter socker eller gluten, som att det vore normen att äta det. Jag har full respekt för människor som äter det, och förväntar mig samma respekt tillbaka. Min kropp mår bäst utan, då behöver jag inte någon som ifrågasätter mitt val. Sen väljer jag att äta det någon gång ibland, när jag själv vill (inte för att folk ”förväntar sig det av mig”), och då njuter jag för att jag har själv tagit ett aktivt beslut. 

Jag betonar även vikten av att äta RIKTIG MAT. Något som har blivit svårt när makaroner och ketchup räknas till ”riktig mat” och folk ersätter lunch och middag med bars, puddingar, shakes etc. Äter man ”riktigt oprocessad mat” som kyckling, fisk, kött (inte korv, köttbullar, fiskpinnar), ägg, grönsaker, nötter, frukt etc äter man till stor del både socker och glutenfritt, och får en fungerande mage, långvarig mättnad och mer energi!

I en värld full av olika kostråd och rekommendationer, hur kan man hålla en hälsosam kost enkel och hållbar i längden? 

- VANLIG MAT! Det behöver inte vara så svårt. Jag är för fullfeta produkter som ost, grädde och smör (såklart i ”normal mängd”) då fett gör att vi inte blir lika sugna på annat och får en långvarig mättnad. De flesta behöver även kolhydrater (speciellt om man är aktiv) och såklart protein för ämnesomsättning, kroppssammansättning och hormoner. Äter vi av dessa tre, protein, kolhydrater och fett, väljer så ”hela källor” som möjligt, dvs havregryn, potatis, ris, kött, ägg, avokado - livsmedel som inte har processats, och adderar en stor mängd grönsaker så kan vi äta varierat, laga otroligt många olika rätter och skapa en kosthållning som inte bara är tillfällig. 

Det är alla ”tillbehör” som sätter käppar i hjulet för många, som såser, fikor, mackor, pålägg dressingar etc. Lägger vi krutet på den riktiga maten och stryker det utöver till vardags, så tror jag att de flesta får en skaplig kosthållning. 


När vi pratade tidigare, nämnde du att normen idag ofta är att vi ska äta vissa saker och att man sticker ut om man inte följer detta. Hur kan vi bli bättre på att respektera och förstå olika kostval?

- Det är en svår fråga, med tanke på min bakgrund som ätstörd och det ätstörda samhälle vi lever i där människor är ”rädda” för viss mat och säger att de inte ”tål” viss mat av rädsla för att gå upp i vikt. Och andra sidan ligger bekymmret hos den personen och inte dig, men ett sätt kan vara att visa intresse. ”Jaha, du äter inte det, hur kommer det sig? Har du ätit så länge? Mår du bättre av det? Har du någon favoritmat som du brukar laga” - visa intresse! Vill personen inte prata om det, respektera det, men då har du visat ett intresse och ett försök till förståelse.

Vad upplever du är den vanligaste anledningen till dålig koncentration, humörsvängningar och energidippar?

- Folk hoppar över måltider/ äter inte tillräckligt! De skippar frukosten / äter en macka som ger en snabb energitopp utan mycket näring eller mättnad. Sen vill de ”äta en lätt lunch” och kanske tar lite yoghurt, som inte mättar, ger näring och ofta innehåller mycket socker. Sen behövs kaffe eller något sött för att klara eftermiddagen och sen tappar folk det totalt på kvällen och känner ingen mättnad. Åter igen, folk förstår inte vikten av riktig mat, och att MAT inte är farligt/gör att man går upp i vikt.

Sockerfria produkter har ibland ett negativt rykte. Kan du förklara vilka fördelar produkter sötade med stevia och maltitol har jämfört med de som innehåller vanligt raffinerat socker?

- Absolut! Socker ger snabb energi, och snabb dipp, och sug efter mer. Produkter med stevia och maltitol har inte visats ha samma effekt på blodsockret. 

Ofta innehåller produkter med socker mer energi, vilket också är något som vi inte behöver från dessa produkter. Energi och näring får vi från mat, inte från godsaker, så därför kan det vara bättre att välja produkter sötade med ex stevia som har ett lägre energiinnehåll.



Som kostrådgivare, har du några tips på enkla förändringar man lätt kan göra i sin dagliga kost för att förbättra sin hälsa?

  1. Ät en stor sallad med grova grönsaker innan maten (broccoli, morötter, rödbetor, vitkål, grönkål, blomkål). Fiberrikt som gör att vi inte dyker rakt på lasagnen när vi är vrålhungriga och äter till vi har matkoma. Börjar vi med grönsakerna får vi inte bara bättre matsmältning, utan känner även mättnad enklare.
  2. Drick 2 L vatten per dag, inte till maten. Undvik att dricka till maten för bättre matsmältning, men drick ordentligt under dagarna då hunger och törst lätt kan förväxlas.
  3. Försök att få ett 12h ätfönster för att låta magen vila. Det kan innebära att äta sista tuggan vid 20 och första vid 08. Magen behöver få vila för att hinna ”städa undan”

Det berömda sötsuget! Vi har nog alla upplevt känslan av att vara sugen på något sött i tid och otid. Vad är ditt bästa tips för att bryta den onda spiralen? (Exempelvis att inte sätta upp förbud, nyttigare ersättare osv.)

- Jag återkommer till riktig mat, och att inte glömma proteinet. Mina klienter får i uppgift att äta ca 1.8g protein/ kg kroppsvikt, eller ca 160g protein per dag. Sprid ut det till fruktos, lunch, middag och ett mellanmål så är många sötsug som bortblåsta! 

Addera 2 liter vatten per dag på det, och ordentligt med grönsaker till varje mål så har en hel del till försvunnit! Jag tycker att man ska äta godsaker- men inte för att man har ”sug”, utan kunna välja sina tillfällen. Sen ibland har man sug hur ”bra” man än äter, och då kan det vara bra att ha nötter, en bit choklad eller annat till hands- eller helt enkelt äta det man är sugen på om det inte händer varje dag. 

Din Instagram är fylld av härlig inspiration och fantastiska recept. Har du några favoritrecept som du kan dela med oss? 🤤


- Åh, ABSOLUT! 

En favorit är min granola som jag gör med havregryn, kakao, mosad banan, sötströ, kakaonibs, kokosolja & flingsalt! Den med turkisk yoghurt skulle jag kunna leva på! 

En annan ”go to” favorit är den klassiska kladdkakan som jag gör på dadlar, svarta bönor, kakao, kaffe, salt & kokosolja - toppad med karamellkräm gjord på dadlar och kokosmjölk. Den tårtan charmar även den mest svårtflirtade!

Och slutligen, för alla lakritsälskare där ute, om man är sugen på att testa ett riktigt gott sockerfritt alternativ till lakrits med socker, vilken sort skulle du rekommendera? 😉 

- Var det ens en fråga!? Såklart Pastillfabrikens!!


Testa du också!

Se hela vårt sortiment av socker- och glutenfritt godis gjort på naturliga råvaror.